Linux >> Özgür Yazılım 2 (9097 Okunma)

Tam Metin:YazdırPaylaş

Önceki yazıya ek olarak açık kaynak yazılımlardan devam edelim.

Açık kaynak yazılımların; geliştiricinin ve kullanıcıların isteklerine göre şekillenen, desteğini ve geribildirimlerini kullanıcıdan alan ücretsiz yazılımlar olduğunu söylemiştim. Ticari yazılımlara karşı yapılan çoğu açık kaynak yazılım, ticari yazılımlar kadar başarılıdır. Ayrıca açık kaynak yazılımlar genellikle platformdan bağımsızdır ve tüm işletim sistemlerinde çalıştırılabilir. Açık kaynak yazılımlarda, ticari yazılımlara karşın Türkçe dil desteği olma ihtimali daha fazladır çünkü geliştiricilerin amacı para kazanmak değil, mümkün olduğunca çok daha fazla kullanıcıya hitap etmektir. Aşağıda belirli bir sıra ayrımı yapılmadan bazı en başarılı açık kaynak yazılımlar listelenmiştir:

PHP: Hypertext Preprocessor (Türkçe: Üstünyazı Önişlemcisi) (Asıl İsmi: Personal Home Page - Kişisel Ana Sayfa). En başarılı blog yazılımlarının (Örn. WordPress), web site portallarının ve Facebook, Blogger, Wikipedia gibi sitelerin kullandığı web yazılım dili.

Mayıs 2013 itibariyle cep telefon işletim sistemleri kullanımı arasında yaklaşık %40'ı bulan bir kullanımı olan işletim sistemi. 

Photoshop yazılımının, ücretsiz alternatifi. Genişletilebilir eklenti ve uyumlu Photoshop fırça paketleri ile, sadece halkın desteği ve aldığı bağışlar ile bu kadar başarılı...

Microsoft Office alternatifi ücretsiz iki açık kaynak yazılım. 

OpenTTD (Open Transport Tycoon Deluxe), SimCity benzeri ancak şehirden çok taşımacılığa odaklanmış bir oyundur. İstediğiniz bir yıldan başlayarak günümüze kadar bir şehirdeki ulaşım görevlerini üstleniyor ve halkın sorunlarını çözmeye çalışıyorsunuz. Oyunun %80'lik bir kısmı Türkçe'dir.

Vikipedi'yi kullanıyor musunuz? Vikipedi'nin altyapısını oluşturan PHP tabanlı sistem de açık kaynaklıdır ve tüm PHP sistemlere kurulabilir.

En çok kullanılan veritabanı yazılımı. Tüm sistemlere uyumlu ve çok başarılı bu yazılım da açık kaynaklıdır.

Linux ve Mac OS kullanıcılarına hitap eden, Windows uygulamalarını diğer sistemlerde çalıştırmanızı sağlayan bir uygulama.

Eski oyunları yeni sistemlerde çalıştırabilmek için kullanılan bir öykünücü (emulator).

 

Bu liste sürekli güncellenecektir.

 

 

 

Dil:

Türkçe (TR)

Eklenme Tarihi:

11.08.2013 01:04:22

Ekleyen:

Volkan Gezer

Etiketler:

linux, microsoft, office, gimp, photoshop, php, facebook, wikipedia, google


Yorum Yaz

Adı Soyadı:
E-Posta (gösterilmeyecek):
Başlık:
Yorum:
Güvenlik Kodu: 580268


Makaleye Yapılan Yorumlar


Yorum Bulunamadı!
Sayfa Başı