Linux >> Kubuntu (18066 Okunma)

Tam Metin:YazdırPaylaş

Kubuntu 12.10 Plasma Masaüstü

Ubuntu şuan en çok kullanılan Linux dağıtımıdır. Kubuntu ise Ubuntu tarafından resmi olarak desteklenen türevidir. Eğer Linux'a geçmek istiyor ancak hala aklınıza "Ya kullanamazsam?", "İstediğim programları bulamazsam?" soruları varsa; size Ubuntu içerisinde 40.000'in üzerinde yazılım olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca bu yazılımlar ücretsiz, özgür olup kullananlara yardım etmek için çırpınan geliştiriciler tarafından yazılmaktadır. Bir hata oluştuğunda sorunun kalıcı olduğunu anlarsanız bir yamanın çıkması için yıllarca dua etmeniz gerekmez. Geliştiriciler hataları bildirmeniz için sizi desteklemektedirler.

Kubuntu'nun Türkiye sayfası bulunmadığından, henüz başlattığım Kubuntu Türkiye sayfalarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilir ve Kubuntu'nun sizi şaşırtacağını görebilirsiniz.

Kubuntu Türkiye Bloğu - kubunturkiye.blogspot.com - En baştan başlayarak Kubuntu'yu en ince ayrıntısına kadar öğrenin. Yapabileceklerinizin sadece hayal gücünüze bağlı olduğunu görünce şaşıracaksınız.

 

Kubuntu Türkiye Google+ Sayfası - gplus.to/kubunturkiye

Kubuntu Türkiye Google+ Topluluğu - gplus.to/kubunturkiyetopluluk

Kubuntu İndirme Sayfası - www.kubuntu.org

 

Blog'da Kubuntu'yu indirme işleminden başlayarak, yüklemeden denemek, yükleyerek denemek, ilk açılış, masaüstünü tanıma ve diğer rehberler resimli ve videolu anlatılmaktadır. Kubuntu'yu seveceğinizden eminim.

Kubuntu masaüstü ile yapabileceğiniz işlemlerin bazılarını aşağıdaki videoda gösterdim. Videoda gösterilenlerin metnini okumak için Kubuntu bloğuna gidip Plasma'yı Tanıyalım makalesini okuyabilirsiniz:

 

Peki neden Linux, Ubuntu veya Kubuntu?

Bu konu ile ilgili başlangıç yazısını bu sayfada verdim. Ancak özetlemek gerekirse Linux, Ubuntu ve Kubuntu'nun çekirdeği, yani yazılımlar ile donanımlar arasındaki köprüsüdür. Kubuntu da Ubuntu'nun türevidir ve görsellik ve bazı programlar hariç tamamen aynıdır. Ubuntu'da çalışan yazılımların neredeyse tamamı Kubuntu'da da çalışmaktadır. Kubuntu, Ubuntu'nun da olduğu gibi Debian türevi işletim sistemidir ve uygulama indirme uygulamalarında bulunmayan dosyalar, yazılımcıların web sitesindeki .deb uzantılı dosyalar indirilerek yüklenebilir.

 

Linux'la bir gün resim galerisine bu adresten ulaşıp bir daha düşünün.

Windows'ta çalışan uygulamalar Kubuntu'da da çalışır mı?

Buna %100 diyemeyiz ancak bu özellik için uğraşan bir geliştirme grubu var: WINE (Wine, İngilizce'de şarap demek iken buradaki anlamı Windows Is Not Essential (Windows gereklilik değildir) demektir.). Wine ile çalışan programların güncel listesi için buraya bakabilirsiniz: http://appdb.winehq.org/.

Uygulama listede yok ise ve bu uygulama sizin için kaçınılmazsa Windows üzerine Kubuntu kurmanız mümkün. Bu şekilde açılışta iki işletim sisteminden hangisini açmak istediğiniz sorulacaktır. Kubuntu kurulumu için blog'daki Kubuntu Kurulumuna bakabilirsiniz.

Henüz kurmaya hazır değilseniz ancak denemek istiyorsanız Kubuntu'yu Denemek İstiyorum makalesi size göre.

 

Neden işletim sistemimi değiştireyim?

www.whylinuxisbetter.net adresi (Türkçe) bunu çok güzel açıklıyor. Bazı noktalarını aşağıya yazıyorum:

  • Başlat menüsünün veya saatin yerini bir kişi değil; siz belirleyin. Belki saati solda, uygulama başlatıcısını sağda istiyorsunuz? Özelleştirmek size kalsın.
  • Güvenlik açıkları için aylarca beklemezsiniz
  • Sisteminize virus bulaşma ihtimali çok çok daha düşüktür (Hiç diyemiyoruz maalesef ancak Windows'a göre yok denecek kadar azdır). Çünkü istenilen bir programın kodlarına bakmak mümkündür. Ne yaptığı belirsiz yazılımlar Linux'ta bulunmaz.
  • Yazılımlar için neden para ödeyesiniz? - Aynı yazılımın işini üstlenen onlarca alternatifi mevcut
  • Mavi ekrana son! Önemli bir şey bozulduğunda sadece ilgili şeyi durdurun ve yeniden başlatın.
  • Güncellemelerden sonra neden bilgisayarı yeniden başlatasınız ki? - Sadece güncellemesi yapılan program/sürücü yeniden başlayamaz mı?
  • Tek tuş ile yazılımınızı ve İŞLETİM SİSTEMİNİZİ son sürüme güncelleyin. Sanırım işletim sistemi güncellemeleri (yama değil dikkat!) ücretsiz olmuyor. Yeni bir işletim sistemi satın almanız gerek. Bu da 100$ civarında.
  • Yazılım aramak için uğraşmayın, yazılım size gelsin :). Dahili uygulama yöneticisi ile tek tuş ile program ekleyin kaldırın.
  • Bilgisayarınız yıllarca açık kalsın ama donmasın. Linux'ta bu mümkün.
  • Bilgisayarım yıllar geçtikçe de aynı hızda kalsın, yavaşlamasın... Linux ile 5 yıl sonra bile bilgisayarınızın aynı hızda kaldığını görünce "format atmam gerek" diyen arkadaşlarınıza gülümseyin :).
  • Disk birleştirmeden sıkıldıysanız... Windows'ta dosya kaldırıp eklediğinizde dosya parçaları sabit diskinizde farklı konumlara konur, bu da bilgisayarınızın dosyalara erişim süresini arttırır. Ancak Linux'ta her şey düzenlidir.
  • Çoklu masaüstü kullanın... Her zaman çok sayıda pencere ile çalışıyorsanız ekranınıza sığmıyor olabilir. Tek monitörünüz varsa sanal masaüstleri oluşturarak çok monitör kullanıyormuşçasına kolaylıkla pencerelerinize erişebilirsiniz.

Tabii ki bu liste tam bir liste değil. Linux'a geçmeniz için birçok neden daha var. Yukarıdaki adrese gidip neden Linux'a geçmemelisiniz bölümünü de okumanızı öneririm.

 

 

 

Dil:

Türkçe (TR)

Eklenme Tarihi:

27.01.2013 13:37:54

Ekleyen:

Volkan Gezer

Etiketler:




Yorum Yaz

Adı Soyadı:
E-Posta (gösterilmeyecek):
Başlık:
Yorum:
Güvenlik Kodu: 568013


Makaleye Yapılan Yorumlar


Yorum Bulunamadı!
Sayfa Başı