Erasmus Litvanya >> Bremen (2363 Read)

Full Text:PrintShare

(16 - 18.11.2009)

Bremene gidelim… Ryanair’in sitesine rastgele giren bir arkadaşımız Almanya’ya gidiş dönüş 35 Litas’a (yaklaşık 10 €) uçak bileti bulunca hemen gidelim dedik. Hiçbir yere gidemesek bile havaalanında çekeceğimiz fotoğraflar orada bulunduğumuzu gösterebilecekti :). Bileti aldıktan uçağa binene kadar Ryanair’in neden ucuz olduğunu anlamaya çalışıyordum. Sanırım uçak şirketleri havaalanlarında inişten sonra uçağın park yerleri, yolcuların alınması gibi hizmetler için ücret ödemekteler. Ryanair’de uçağa kendiniz gidiyorsunuz. Herhangi bir otobüs veya körük bağlantısı ile binmiyorsunuz. Uçakta kısa mesafeler için çok da önemli olmayan yiyecekler sunulmuyor. Su dâhil tüm yiyecek ve içecekler ücretli (Tuvalet ücretsiz :) ). Bunun dışında görevliler oldukça güler yüzlüler. Ayrıca bu fiyata internetten bilet alabilmek için onlarca seçeneği kaldırdık. Bavul götürmeyeceğiz, gecikme sigortası istemiyoruz, yiyecek istemiyoruz, online check-in yapacağız, cep telefonumuza mesaj gelmesin gibi birçok seçenek… Ödeme sayfasına geldiğimizde tüm vergiler dâhil hala 35 litas yazıyordu. Ödeme yapmak için bir kart türü seçiyoruz: Visa. Fiyat 70 litas oldu :). Tamam da neden? Ödeme masrafı :S. Neyse yine de ucuz diyip bileti aldık. Eee peki ne seçersek bu masraf alınmayacak: Visa electron. Hmm yani bankamatiklerimiz. Süpermiş… Bankamatiklerimiz daha önceden hiçbir sitede alışveriş için kullanılmıyordu burada nasıl kullanılacaktı? Tabii ki yine kullanılamayacaktı :).

Ryanair belli havaalanlarında çalışıyor. Örneğin Litvanya için sadece Kaunas’tan bir uçuş mevcut. Kaunas’a gidelim.

Öncelikle yurttan 2’nolu troleybüs (e-bilietas ile ücretsiz). Oradan 9.90 Litas’a tren. Oradan 5 no’lu troleybüs ile şehir merkezi (1 litas), oradan da 29 no’lu otobüsle Kaunas havaalanına (1 litas). Ryanair ile uçmanın bedeli paha biçilemez :).

Bunların yapılacağını biliyordum aslında. Daha önceden yaptığım hazırlıklara göre zamanında varmamız gerekiyordu ve vardık. Tabi 5’nolu troleybüs hakkında herhangi bir bilgim olmadığı için (Kaunas 1 adındaki istasyona vardığımızdan) 29’a son anda yetiştik. Eğer bu 29’u kaçırsaydık bir sonraki 29, kapının kapanmasından 10 dakika sonra havaalanına varacaktı ve belki uçağı kaçırabilecektik. Çünkü geç kalanlar için en ufak bir bekleme yapılmadı.

Non-EU ülkesi olduğumuz için belge kontrolü amaçlı kontrol masasına gittik. Schengen vizemizin olmasına rağmen Number of Entries (Giriş sayısı) alanında yazan 1 rakamı sebebiyle 4 kişi toplanıp bir şeyler konuşmaya başladılar. Sanırım ilk defa başlarına gelmiş olmalı ki bir 5 dakika bekledikten sonra onay alabildik. Uçak Boeing 737-800. 50 dakikalık uçuş için yeterince büyük bir uçak. Hmm bu 1 rakamının anlamı çok önemli. Bu sayı Avrupa Birliğinde olmayan ülkelere gidildiğinde 0 oluyor ve bir daha başladığınız yere dönebilmek için tekrar vize almanız gerekiyor. Yani vizeniz var diye Türkiye’ye dönerseniz, geri dönemiyorsunuz.

Uçakta koltuklarda nereye oturmamız gerektiğini sorduğumda herhangi bir yere oturabilirsiniz dediler. Tek tuhaf olan şey buydu. Çünkü bir kaza anında kimlik tespit için oturma yerlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Uçuş çok iyiydi, yalnız uzun ve sık aralıklarla türbülansa (hava burgacı) girdik.

Artık Bremen’deyiz. Havaalanından daha önceden rezervasyonunu yaptığımız hostel’e gidebilmek için 6 numaralı tramvaya binmemiz gerekiyordu. Danışmaya gidip bilet alabileceğim yeri öğrenmek istedim. Oradan alabiliyormuşuz. 2.20 € bir bilet. Öğrenci indirimini sordum ve olmadığını söyledi. “Burada öğrenci yaşamıyor mu?” dedim. Pek net bir cevap alamadım. Daha sonra uzun bir konuşmadan sonra “Siz Türkçe biliyor musunuz?” diye bir soru geldi :). Derdimizi daha iyi anlatıp biletlerimizi aldıktan sonra yurda gittik. Bremen’de çok sayıda Türk görebilirsiniz. 1 gün tüm tarihi yerlerini gezmek için yeterli ancak saat 7 ya da 8 den sonra tüm alışveriş mağazaları kapanıyor. Bremen’i gezebilmek için havaalanındaki danışmadan alabileceğiniz bir harita işinizi çok iyi bir şekilde görüyor. Eğer uygun bir market arıyorsanız Penny Market (Viyana ve Budapeşte’de de bulunuyor) çok uygun. 2 günümüzü Bremen’de geçirdikten sonra dönüş için tekrar havaalanına gittik. Bu kez kontroller daha sıkıydı. Sırt çantamızı dahi tarttılar ve küçük çantamı da sırt çantama koymamı istediler. Döndük ve tekrar Vilnius için yola koyulduk. İndiğimiz Kaunas 1’e gittik ve 53 geçe gelecek treni bekledik. Tren 55 geçe gibi geldi ancaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk………………….. yanımızdan 80-90 km hızla geçti :). Diğer trenin saati yaklaşık 1 saat sonraydı ve dolmuşa binip tekrar 29’a bindiğimiz merkezdeki otogara gittik (yaklaşık 15 dakika kayıp). Yine aynı fiyata otobüsle geri döndük ancak 18:45 civarında burada olmamıza rağmen 19:45’te Vilnius’taydık.

Herşeye rağmen güzeldi :). Tarihi bir şehir daha görmek isterseniz gitmenizi öneririm.

RyanAir'i tekrar kullanır mıyım diye sorarsanız evet :).

Yalnız Kaunas'a otobüsle gitmeniz çok daha iyi. Çünkü doğrudan 29 numaralı troleybüs otogarın önünden geçiyor.

Gerekli olabilecek bir bilgi: Litvanca Havaalanı: Oro Uostas :). Kaybolursanız ;)

Language:

Türkçe (TR)

Date added:

19.11.2009 04:57:17

Added by:

Volkan Gezer

Tags:




Write a Comment

First Name Last Name:
E-Mail (will not be shown):
Title:
Comment:
Security Code: 569257


Comments to this article


No comment is found!
Top of the page