Erasmus Litvanya >> Vilnius (3663 Read)

Full Text:PrintShare

Vilnius’a 23:55’te vardik ve mentorum uzunca bir süre bizi beklemisti. O gün yapilan Erasmus partisinden dönmüs olacaklar ki oldukça içmis görünüyorlardi. Ancak iner inmez “welcome” cümlesinden sonra Litas’iniz var mi dediler. Yani ülkemizdeki hesap ödeme olaylarini unutun :). Ancak gerçekten çok yardimci oluyorlar. Ileride anlatacagim. Saat 00:00 oldugundan dolayi açik bir döviz bürosu yoktu. Bu nedenle önceden anlattigim gibi banka kartlarimdan biri ile dogrudan 100LT çektim. Taksi oldukça ucuz görünüyor. Ayrica Ingilizce bilmiyorlar, bu nedenle eger mentorunuz sizi karsilamadiysa taksi çagirmaniz zor olabilir. Sakin aldanip da havaalaninin karsisindaki taksilere binmeye kalkismayin :). Çok yaziyormus, öyle dediler :).

Yurda geldikten sonra o gün en fazla yemek yiyebilirsiniz. O gün kayit yapamiyoruz. Litvanya’da her güne ait çalisma saatleri var. Dükkânlar genelde 19’dan sonra kapanmis oluyor.

Litvanya’da otobüsler saat 22:00’ye kadar. Ara sira da gece otobüsleri oluyor ancak henüz kaçta bittigini ögrenemedik. Gittiginizde ilk isiniz telefon hatti almak olsun. Bize EZYS önerdiler ancak PYLDK ve TELE2 diye hatlari da mevcut. 7.29 Litas’a (yaklasik 4.90 TL) 5 Litaslik bir hat alabilirsiniz. Içeride mesajlasmak çok ucuz hatta EZYS için ücretsiz mesajlasma ve konusma mümkün. Yurttan çikip otobüs duraklarina dogru yürüdügünüzde ve hemen hemen her yerde görebileceginiz KIOSK’lardan alabilirsiniz. Ögrenci kartiniz çikana kadar yine buradan 2 LT’lik biletlerden alabilirsiniz. Otobüs bedava gibi görünebilir ancak herkeste aylik kart bulunuyor. Otobüs ve troleybüslere biner binmez elinizdeki biletleri onaylatin. Çok ilkel kirmizi delgeçlerin içine koyarak sikistirin. Aksi takdirde anlik kontrollerde Ingilizce bilmeyen bilet memurlari size 80 LT’lik cezalar yazabilir. Bu da iyi bir rakamdir.

Ilk hafta okulun baslamasina ragmen alistirma programlari sebebiyle gidemiyorsunuz.

Yurtlar...

Kaldigimiz 39A yurdunun, yaklasik 100€ aylik ücreti vardir. Ayrica baslangiç olarak 120€ civarinda da bir depozito aliniyor. Odalarda gardirop, 2 çalisma masasi, 2 baza ve 2 komidin bulunuyor. Üst katlardaki odalar diger katlardakine göre daha bakimli görünüyor. Yurtta restorasyon çalismalarindan sonra her katin ayni olacagi kanaatindeyim.

39A’da odalar 2 kisilik. Mutfak, banyo ve tuvalet yan komsunuz ile paylasiliyor. Mutfakta elektrikli ocak ve firin var. 24 saat sicak su akiyor. Suyun kaynamasi biraz zor oluyor. Bunun yaninda ocagin yanip yanmadigini da anlayamiyorsunuz :). Nevresim takimi ve havlu da yurttan veriliyor ve her hafta degistiriliyor. Degisim için pazartesi günleri danismaya söylemeniz yeterli.

Yurtta odalarda tek kablo girisi var. Wireless var ancak yavas. Diger taraftan kablo ile baglanirsaniz saniyede 4 MB hizla dosya indirebilirsiniz. Ancak hemen heveslenmeyin Torrent ve FTP sitelerine erisim engellenmis durumda. Yine basarip indirirseniz banlanma riskiniz var. Eger internet kablosunu bagladiginizda yerel yazisi görünüyorsa geçmis olsun :). Ban süresi sinirsiz ve MAC adresiniz yasaklaniyor.

Sehir içi ulasim...

Insaat Mühendisligi, Çevre Mühendisligi, Isletme ve Temel Bilimler fakülteleri yurda yaklasik 10 dk. Mesafede. Makine mühendisligi ve Elektronik Mühendisligi Fakültesi yurttan yaklasik 45 dakika.

Makine mühendisligine 14 troleybüsü ile gidip, Algirdo otobüs duraginda inebilirsiniz. Fakülte indiginiz troleybüs yönünde yolun 25m ilerisinde solda kaliyor.

Elektronik mühendisligi için ise buradan indiginiz yöne dogru yürüyüp yolun bitimindeki karsi duraga gitmeli ve 17 veya 13 no’lu troleybüse binmelisiniz. 13 okulun önünden geçmekte 17 ise yaklasik 100 M mesafede indirmektedir. 17 no’lu troleybüse bindiyseniz Sevçenkos duraginda inmelisiniz. Eger yürümem diyorsaniz 19’nolu troleybüse binip Šeimyniškiu st duraginda inin. Buradan 13’e binip Švitrigailos duraginda inin.

Ögrenci kartlariniz çikana kadar 2LT’lik Spauda’lardan satilan veya otobüsün içerisinde 2.50LT’a satilan tam biletlerden almali ve biner binmez onaylatmalisiniz. Türkiye’den alinan ISIC kartlar burada geçerli degildir. Bu kartlar ile aylik kart alamazsiniz. Alsaniz dahi kontrolde problem yasayabilirsiniz. Bunun yerine burada 30 LT arasinda bulabileceginiz ISIC kartlardan çikarmaniz önerilir. Çünkü ögrenci kartiniz kaydinizdan yaklasik 1 ay sonra çikacaktir.

Asagidaki adresten troleybüs saatleri hakkinda ve nereye nasil gideceginize dair bilgi alabilirsiniz: http://www.marsrutai.info/vilnius/?a=p.routes&transport_id=trolleybus&t=xhtml&l=en

Ayrica rota arama özelligi ile nereye nasil gidebileceginizi görebilirsiniz.

Ezys Hat Hakkinda:

Bu hat ucuz ve hatta sebeke içi ücretsiz konusma ile mesajlasma hakki taniyor ancak kullanirken dikkat etmeniz gereken seyler var:

Mesaj iletim raporu ücretli. (11 cent)

Saskaita diye gösterilen (1544) numara kredi bilgisi ve telefonunuzu ögrenmenizi sagliyor. Ancak ücreti (13 cent). Kredinizi ögrenmemeniz ve numaranizi ögrenmek için bir arkadasinizi aramaniz yeterli.

Hattiniz açik olmamis gibi görünebilir. Ancak ilk yerel aramada aktif hale gelecektir. Türkiye’yi arayabilmek için içerisinde minimum 7 LT bulunmaktadir, ancak minimum 5 LT ‘lik yükleme yapabilirsiniz…

Ezys hatlar ile sinirsiz konusma ve mesajlasmak için:

+LEDAS  PL  M yazip 1566’ya yollayabilirsiniz. 9 LT’a 1 ay boyunca doya doya konusabilir ve mesajlasabilirsiniz.

ISIC kart:

Litvanya içerisinde indirimlerden yararlanmak ve otobüslerde 1 LT’lik biletlerden alabilmek için ISIC kart almalisiniz. Litvanya içerisinde aldiginizda bu kartlarin arkasinda EU simgesi bulunacaktir. Bunun yaninda e-bilietas denilen aylik sinirsiz otobüs ve troleybüse binmenizi saglayan manyetik ek de bulunmaktadir. Türkiye’den alinan ISIC kartlari bu simgeye sahip olmadigindan burada geçerli degildirler. (Tiklayin)

Ayrica Algirdo otobüs duraginin arkasinda bulunan seyahat acentesinden 30 LT karsiliginda alabilirsiniz. Ayrica Akropolis alisveris merkezinde de bulunduguna dair duyumlar aldim :) Alabilmeniz için gereken belgeler:

  • Confirmation Letter (Kabul mektubunuz)
  • Pasaport
  • Bir resim
  • 30 Litas :)

 

ISIC kartinizi gelir gelmez almaniz önerilir. Çünkü aylik dolumlar ayin 1’i ile 31’i arasinda yapilmaktadir. Eger ayin 15’inden sonra karti alirsaniz yüklemenizi sonraki ay yapabiliyorsunuz.  Eger ayni ay içinde sinirsiz kullanima sahip olmak isterseniz en fazla ayin 14’ünde kartinizi alip doldurmaniz gerekli.

Eger isterseniz ögrenci kartiniz çiktiktan sonra e-bilietas denilen manyetik kartlari alarak aylik dolum yapabilirsiniz.

Language:

Türkçe (TR)

Date added:

12.10.2009 23:56:44

Added by:

Volkan Gezer

Tags:




Write a Comment

First Name Last Name:
E-Mail (will not be shown):
Title:
Comment:
Security Code: 253158


Comments to this article


No comment is found!
Top of the page