Erasmus Litvanya >> Erasmus nedir? Başlarken... (7424 Read)

Full Text:PrintShare

Erasmus’a gitmeden önce yaşanabileceklerin düşünülmesi gerek. Her ne kadar güzel gibi görünse de yaşayabileceğiniz sorunları da düşünmeniz gerekli. Örneğin buraya geldiğimizde yaşadığımız en büyük zorluklardan biri “su” idi. Su yerine bira içilen ülkelerde bu büyük bir sorun :). Su isterseniz soda veriliyor. Bunların yerine “still water (dinlenmiş su)” gibi bir suları var. Bu da kaynatılıp soğutulmuş musluk suyu gibi bir tada sahip. Çoğu ürünlerinde domuz kullandıkları için alacaklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Yemeklerde de salça kullanma alışkanlığı bulunmuyor. İlginç olan bir konu da tuvaletlerde taharet musluğu bulunmuyor :).

Erasmus’a katılabilmeniz için okulunuzda her yıl yapılan sınava girmeniz gerekiyor. Bu sınavdan 70 üzeri puan alırsanız gitme şansı elde ediyorsunuz. Ancak yerleştirmeler en yüksek puandan yapıldığından ne kadar yüksek puan alırsanız yanınıza kar kalıyor. Sınavın %50’si okul puanı, %50’si de İngilizce sınavından alınan puandan oluşuyor. Sınava girebilmek için öncelikle okul puanınızın 2.50/4.00 olması gerekiyor.

Sınava başvuruda bir tercih formu dolduruyorsunuz ve en çok istediğinizden başlıyorsunuz. 3 tercih hakkınız var. Gitmek istemediğiniz yeri işaretlemenizi önermiyorum. Keşke gelmeseydim demeyin. Ayrıca gideceğiniz ülkeyi iyi araştırın. Bazı üniversitelerin yurdu olmayabiliyor, bu nedenle bu ihtimali de göze alın. Ayrıca ders uyumlarına bakın. Ders problemi çok büyük problem olabiliyor.

Kazandınız ve…

Hemen pasaport işlemlerine başlamayın. Başlarsanız pasaport harcını da ödemek zorunda kalırsınız. Uluslar arası Ofis tarafından size verilecek bir kâğıt ile harçsız pasaport alabilirsiniz. Pasaport için gerekli belgeler:

  • Nüfus cüzdanın aslı ve arkalı önlü fotokopisi
 
  • 4 adet yeni çekilmiş 4,5 x 6 ebadında fotoğraf (BEYAZ FONLU)
 
  • Uygun pasaport harcı
 
  • Cüzdan bedeli
 
  • 12 fotoğraf
  • İl Vergi Dairesinden onaylatılmış harçsız pasaport kâğıdı (Okuldan aldığınız kâğıtla gitmeniz gerekiyor).

Kazandığınızda gitmeden önce hazırlıklar:

Hibeler sınavı kazanır kazanmaz yatmamaktadır. Gitmeden önce yatırılacak hibeden daha fazla bir miktar paranızın olduğundan emin olun. Çok sorun yaşayabilirsiniz.

Tüm banka hesaplarınızı internet hesabına açtırın. Çalışıp çalışmadığını kontrol edin. İnternet hesaplarınızı aynı zamanda yurt dışı kullanımına da açtırın. Eğer Ziraat bankası hesabınız varsa gitmeden “444 00 00” no’lu telefonu arayıp internet şifresi oluşturmanız da gereklidir. Çünkü hesabınıza girerken hem parola hem de şifre kullanmanız istenecek.

Okulunuz size EURO hesabı açtırmaktadır. Anlaşmalı olduğu bankadan bir de TL hesabı açtırıp bu hesapları internet hesabında birleştirin. Çünkü banka kartınız ile EURO hesabınızdan para çekemezsiniz. Para çekebilmek için EURO hesabınızdaki parayı döviz işlemlerinden bozdurup TL hesabınıza aktarmanız gerekecektir.

Gideceğiniz ülkede elinizdeki kartın simgesinin bulunduğundan emin olun. Litvanya’da geçerli kartlar: Visa, Visa Electron, Maestro ve MasterCard.

Doğru okunabilir ve size ait olduğu anlaşılabilir bir e-posta adresi alın. Volkan_1_3_5_3--._@dasdasd.com gibi bir adres almayın. Adreslerinizi sürekli kontrol edin. Çünkü en ufak değişiklikte hiç uğraşmadan sizin halletmenizi isteyen e-postalar gelebiliyor.

Cep telefonu hattınızı yurt dışı kullanıma açtırın. Kullanmayın ancak açtırın. İnternet hesabınıza girerken şifre bankada kayıtlı telefonunuza geleceğinden orada kullanacağınız telefonu bankaya verin. Telefonunuzu çok acil bir durumda kullanmanız gerekebilir veya gittiğinizi belirtmek için yakınlarınıza çağrı bırakabilirsiniz :). Siz Türkiye’yi aradığınızda dakikası 27 sms/54 kontör, sizi aradıklarında karşıdan normal tarife, sizden de dakikası 12 sms/24 kontör gitmektedir. 1 SMS ise 6 SMS/ 12 kontör ücretidir.

Ülkenizi aramak için Skype kullanın. Hem güvenilir hem de tüm hatlara göre çok ucuzdur.

UYARI!!! Skype ile Türkiye’deki sabit hatları aramanın dakikası sadece 0.024€ değildir. Bunun yanında 0.039 € miktarında bağlantı ücreti eklenmektedir. Bu bağlantı ücreti dakika başına değil konuşma başınadır.

Vize işlemleri

Yeni vize türü bilgisi için tıklayın...

Vizenizi Ankara'daki Litvanya konsolosluğundan hafta içi her gün 10:00-12:00 saatleri arasında başvurarak 5-8 gün arasında alabilirsiniz. Vize ücreti bulunmamaktadır.  Vizeniz size kargo ile yollanacaktır (ücret alıcıya ait). Vize için gerekli belgeler:

  • 30.000€ teminatlı seyahat sağlık sigortası. (En uygun fiyatı AxaSigorta sağlıyor. 6 aylık sigorta 38 € civarındadır).
  • Arka fonu beyaz yeni çekilmiş pasaport fotoğrafı boyutunda bir resim.
  • Litvanya’daki okulunuzdan gönderilmiş davet mektubu.
  • Vize süresinde en az 6 ay geçerli olacak pasaportunuz.
  • Öğrenci belgesi

Vizenizin verileceği tarihler davet mektubunuzun başladığı ve bittiği tarihler olacaktır. Bu süre 5 aydır. 180 yazmanız bir şey değiştirmeyecektir.

Vizeniz D tipi vize olacaktır. Bu vize ile sadece bir kez Schengen ülkelerinin birinden geçiş hakkı tanınır. Dönüşte Schengen vizeniz olmadan aktarmalı uçuş yapamazsınız.

Adresler (Eskişehir)

Vergi dairesi

Tülomsaş’ın yanındadır. Kızılcıklı caddesinin sonundan karşıya geçerek ulaşabilirsiniz.

Pasaport Şube Müdürlüğü

Kızılcıklı caddesinin sonundan sola dönerek yaklaşık 100 m. ileride bulabilirsiniz. Eğer fotokopiye ihtiyaç duyarsanız, pasaport şube müdürlüğünden çıkıp sola dönün 15 m. ileride solunuzda bulunan büfeden çektirebilirsiniz.

Sigorta Şirketi

Eğer AxaSigorta’dan yaptıracaksanız çok fazla şube bulunmaktadır. Şubelerden biri Hamamyolu’nda, diğeri de İsmet İnönü tramvay durağında inip Kanatlı Alışveriş Merkezine doğru gittiğinizde Kızılcıklı Caddesinin solunda kalıyor. Diğer adresler için internet sitelerini takip edebilirsiniz.

Litvanya Büyükelçiliği (Ankara)

Mahatma Gandi Cad. No:58 Gazi Osman Paşa ANKARA

 Telefon : +90 312  446 35 47 veya  446 41 30

Ulaşım

Litvanya’ya uçak en uygun fiyatlı olarak airBaltic tarafından sağlanmaktadır. Riga aktarmalı giden bu şirketin biletlerini en ucuz kendi sitesinden alabilirsiniz. Güvenlidir. Uçuşlarda verilen kraker dışında her şey ücretlidir. Bunları da kendi sitesinden alabilirsiniz. En fazla taşıyabileceğiniz ağırlık 20 KG’dır. Varsayılan olarak tek bavul işaretlenir. Eğer birden fazla bavul götürmek isterseniz bunlar da ücrete tabidir. Bavul sayısını arttırmak kilo sınırını arttırmayacaktır. Yani tüm bavulların toplamı 20 KG’ı aşamaz.

El bagajı olarak en fazla 8KG alabilirsiniz. El bagajınızda türü ne olursa olsun sıvı madde varsa Riga’da atılacaklardır. Su dâhil!

Web adresi: www.airbaltic.com. Biletinizi aldığınızda e-posta adresinize bir mail gönderilecektir. Bu mailin çıktısını alarak bilgi amaçlı saklayabilirsiniz. Havaalanında check-in için pasaportunuzu göstermeniz yeterlidir. Doğrudan gideceğiniz yeri seçtiyseniz aktarmalı uçuş biletiniz de Atatürk Havalimanı’ndan verilecektir.

Turizm acentelerinden komisyon alındığından ücretler değişecektir.

Havaalanına ulaşım:

Uçuşunuzu İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yapacaksanız, Esenler Otogar’ında indikten sonra Havaalanı Metrosu’na binerek son durakta inebilirsiniz.

Havaalanında pasaport kontrolünde kontrol edilmek üzere yurt dışı harç pulu almalısınız.

Riga’da aktarma:

Uçaktan indikten sonra havaalanında Transit lobisine girin. Ekrandan uçağınızı takip edebilirsiniz.

Aktarmalı uçuşunuzda bavulunuz doğrudan sizin uçağınıza götürülecektir.

İlk Gün:

İlk gün doğrudan Erasmus ofisine gidin. Danışma saatlerinde gidin çünkü diğer saatlerde kesinlikle işlem yapmıyorlar. Pazartesi’den Perşembe’ye 13:00-15:00 arası Cuma günü ise 9:00-11:00 arası danışma saatleri var. Size doldurmanız için bir form verecekler. Bu form Litvanca olduğundan mentor’unuzle birlikte doldurmanız tavsiye edilir.

Bu form şu resimdeki gibidir: Tıklayın.

Ders Seçimi:

Erasmus öğrencilerinin okulumuzda 0 (sıfır) kredilik ders kaydı yapmaları ve açıklama olarak Erasmus öğrencisi notu düşülmelidir. Bunun için bir arkadaşınızı görevlendirebilirsiniz. Okulun harcını yine kendi okulunuza ödemelisiniz.

Ders Değişiklikleri:

Vilnius Gediminas Technical University’de Ekim’in 1’ine kadar ders değişikliğini yapabilirsiniz. Ders değişikliklerini yapmadan önce kendi üniversitenizdeki bölümünüzün Erasmus koordinatöründen onay almanız gereklidir.

Daha sonra VGTU’daki uluslararası ofise değişiklik formunu bildirip onaylattıktan sonra kendi uluslararası ofisinize göndermeniz gereklidir.

Öğrenci Kartları:

Öğrenci kartını almak için fakültenize son değişiklikleri onaylattıktan sonra size gelen e-postayı uluslar arası ofise gidip çıkartın. Bu e-postanın gelmesi uzun sürebilir. Ancak sürekli spam klasörünüzü de kontrol edin. Elinize 3 kâğıt geçecek. Bunlardan biri ne kadar ücret alınacağına dair bir kâğıt. Diğer ikisi ise öğrenci bilgilerinizi içeriyor. Eğer uluslar arası ofisten çıktı alamazsınız mentor’unuzden yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca bu kâğıtta yer alan doğum yılınızla başlayan bilgi yurttaki ve okul içerisindeki kablosuz ağlara bağlanırken kullanacağınız bilgileri içeriyor. Bu uzun kod kullanıcı adınız, son 4 hanesi ile şifrenizi belirtiyor. Bu kâğıtlardan biri sizde kalacak, bir tanesine resim yapıştırmanız gerekmiyor. Ayrıca yapıştırıcı ve makas bulamazsanız bunlar bankada mevcut.

Banka seçimini istediğiniz yerde yapabilirsiniz. Yurda yakın olanı Antakalnio g.‘deki bankalardan biridir.

Kartın ücreti 18 LT’dir. +3 LT komisyon alınmaktadır. Kart işlemini yapabilmek için e-postayı beklemelisiniz.

Kartınız bankaya ücreti yatırdıktan yaklaşık 2 hafta sonra çıkmaktadır. Almak için pasaportunuz ve makbuzunuzu götürün.

Diğer Erasmus Makaleleri için tıklayın.

Bana ulaşın: facebook.com/gezer.volkan

Skype: volkan.gezer

Language:

Türkçe (TR)

Date added:

11.09.2009 01:56:13

Added by:

Volkan Gezer

Tags:




Write a Comment

First Name Last Name:
E-Mail (will not be shown):
Title:
Comment:
Security Code: 288647


Comments to this article


Comment: #1^
Title: Erasmus Hakkında
Comment:

Merhaba,


Sanırım ilk yazımı okumuşsunuz. http://volkangezer.co.cc/icerikgoster.php?tur=Erasmus+-+Litvanya&id=90 yazımdaki yurtlar maddesini okumanızı öneririm. Yurtlar karışık ama odalarda kız erkek ayrı oluyor, yurt yeterince büyük o yüzden hiç bir sorun olmayacağını garanti edebilirim... Yurdu üniversite ayarlıyor ve yaklaşık 130 € civarında ücreti var. Tüm erasmus ile ilgili makaleler için:


adresine bakabilirsiniz. Yine bir sorunuz olursa yardımcı olurum. Gitmenizi öneriyorum. Çünkü yüksek öğretim boyunca sadece 1 kez böyle bir hak veriliyor.

Added by: Volkan Gezer (Added by: 24.03.2011 10:23:28)


Top of the page