Hex Editörleri Hakkında
Hex, Türkçe karşılığı tam olarak olmayan bir kelime değildir. Hex programcılıkta çok kullanılan sayılardır. Bu sayılar exe dosyaları içerisinde yalnızca Hex editörleri ile görülebilir ve düzenlenebilir.
Hexadecimal ise 16'lık taban demektir. Günümüzde kullanımı en zor olan sayı sistemlerinden biridir. Düşünün ki şöyle sayıyoruz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E, F. Buna göre "7 + 5 = C". Neyse ki sanal dünya da bu işlemleri yapan hesap makineleri mevcut ama bir bankada ya da evde böyle işlem yapan kişiler mevcut değil.
Bizim şimdilik hex kodu olarak bilmemiz gereken "00 (çift sıfır)"dır. Bunu ileride göreceğiz. Ancak şimdilik aklımızda bulunsun. Diğer düzenlemeler ise aşağıda anlatılıyor. Ben uygunluk ve freeware olması açısından Frhed'i (FRee Hex EDitor) hex editörü olarak seçtim. Çünkü bu işleri Crack/Hack/Warez için değil iyilik için yapıyoruz.
Frhed
Bu program gerçekten çok hoşuma gitti. Hem freeware hem de işimize fazlasıyla yarıyor. Tek eksiği "Geri Al" komutunun olmaması. Çok gerekli olmasına rağmen konulmamış. Bilemiyorum belki unutulmuştur. Program açılınca aşağıdaki gibi bir görüntü ortaya çıkıyor (Sarı sticker'lar hariç.) (Benimkinin yarısı Türkçe. Onun için yayınlayamıyorum. Ve işletim sistemim Windows 98 ona da bakmayın :)):
Görünüşü kötü ya da iyi bu size kalmış ancak çoğu hex editörlerinin de bundan farkı yoktur. Çünkü başarılı olması için üzerlerinde o kadar çalışılıyor ki arayüze önem verilemiyor.
Temel kavramlar ile başlayalım.
Açtıktan sonra "File" menüsünden "Open" komutuyla çevirmek istediğiniz dosyayı seçin. Çevrilmeyen satırı Ctrl+F komutuyla ya da "Edit" menüsünden "Find" komutu ile bulun. Özel bir durum yoksa aramanız sonuç verecektir. Ama durun yapmayın!!! Sakın direkt olarak tamam ben hemen Türkçe'ye çevireyim demeyin ya da isterseniz deyin :). Öncelikle tüm satırı seçin. Seçilen yazı varsayılan ayarlarla sarı renk olarak belirtiliyor. "Edit" menüsünden "Copy" komutunu ya da Ctrl+C tuş kombinasyonunu kullanarak kopyalayın. Karşınıza bir pencere çıkabilir, korkmayın. "Ok" deyin ve Not Defterini (Hiç sorar mıydınız kendinize bu Not Defteri ne işe yarar diye? İşte şimdi yarıyor galiba) ya da sözcük sayım özelliği bulunan bir yazı editörünü açın ki uzun satırlardaki tüm karakterleri sağ ok tuşuna basarak tek tek saymayın. MS Word işinizi görebilir. Bunun için Word'de yazıyı seçin ve "Araçlar" menüsünden "Sözcük Sayımı" komutunu kullanın. Şimdi çevirinizi yapın ve aynı şekilde seçip saydırıp (boşluklar dahil) karşılaştırmayı yapın. Çevirimizin karakter sayısı orjinal metinden az ise işimiz kolay. Ctrl+H komutu ile "Replace" (Değiştir) diyaloğunu açın. (Metin umarım seçilidir. Seçili ise zaten üstte orjinali göreceksiniz.) Üstte orjinal metin altta ise sizin metniniz yer almalıdır. Bunu eksik karakterleri bulunan metni çeviriden kopyala ile alta yapıştırın ve "Replace" butonuna basın. Metin seçili değil ise orjinal metni burada aratıp aynı işlemi yapabilirsiniz. Daha sonra kaç karakter eksik kalmışsa metinden sonraki karaktere gelin ve hex kodu bölümüne imleç ile tıklayıp iki katı kadar 0'a (sıfır) koyun (ya da her "00"ın (çift sıfır) bir boşluk ifade ettiğini bilin.). Yani 2 karakter eksik ise 4 tane sıfır koymalısınız (Eğer güveniyorsanız programın "Edit" menüsündeki "Append" komutu ile de eklenecek bayt sayısını yazabilirsiniz. Ancak bu ileri seviye kullanıcılar için yapılmalıdır!!!). Eğer fazla ise orjinal metinle aynı karakter sayısınca çevrilmesini sağlayın. Gerekirse kelimelerdeki sesli karakterleri kullanmayın. Şimdi yine yapıştırın. Son olarak editörde bir ayar yapıp kaydedeceğiz. "Options" bölümünden "Make backups" seçeneğini işaretleyin. İşaretledikten sonra da işaretlendiğinden emin olun. Bu bizim dosyamızı yedekleyerek bozulursa yardımcı olacaktır. Şimdi dosyayı kaydedin. Bir eksik yok ise dosyanın dosyaadı.exe.bak adında bir yedeği alınmıştır. Dosyanın bulunduğu dizini açın eğer uygulamanın ikonu yerindeyse tebrikler! Dökümanı anlamışsınız demektir. Eğer ikon yerinde bir pencere var ise yandık!!! Siz karakterleri iyi saymamışsınız demektir. İşimiz zorlaştı. Ama bizim bir yedeğimiz var. dosyaadı.exe.bak dosyasının .bak bölümünü silin. Şimdi yukarıdan itibaren anlamadığınız yerleri dikkatle okuyun.
Peki niçin pencere gözüktü?
Pencerenin gözükmesi ya da bir diğer deyişle programın açılmaması, sizin, karakterleri eksik ya da fazla girmenizden kaynaklanmaktadır. Bir eksik ya da fazla karakter dosya boyutunda 1 baytlık da olsa farklılıklar yapmaktadır. Program dosyayı yedeklediği için şanslıyız. Ancak program da her kayıtta bir önceki sürümün yedeğini alıyor. Eski yedeğin üstüne yazıldığından da her defasında test etmemeniz ya da yedeğin de kopyasını almamanız sizin aleyhinize bir sonuç çıkaracaktır. Yani yedek Resource Hacker'daki gibi yalnızca bir kez alınmaz. Hex editörümüz ile temel olarak anlatmamız gereken bölüm bitti. Size yardımcı olacağını umuyorum.
Not: Resimde gördüğünüz "OVR" (görmediyseniz lütfen bir daha bakın.) yazısı var iken lütfen hiçbir işlem yapmayın. Bu metnin üzerine yazma modu aktifliğini ifade eder. Bunun için klavyenizdeki "Insert" tuşuna basıp "INS"ye dönüştükten sonra satırlarla işlem yapın. Unutmayın "Geri Al" komutu yok.
İpucu: Eğer yapılan değişikliklerinizi Frhed içinde de kaydetmek isterseniz "Bookmark" menüsünü kullanabilirsiniz. Bunun için yaptığınız değişikliğin yanında imleci bırakın (yazı bölümünde hex değil) ve "Add bookmark" komutuna basın. Bu komutla değişiklik yaptığınız yerleri kaydedebilir hatta bir açıklama bile yazabilirsiniz. Bir bookmark'a gitmek için ise kayıtlı adreslerden birini seçip imlecin üzerine gitmesini sağlayın ve Ctrl+G komutunu (Git) kullanarak offset'in "0x" ile başlayan değerini yazın (0'ı (sıfır) yazmayın. Mesela offset'in değeri "0xa4929" ise "xa4929" yazmalısınız.). OK'a basın ve işleminizi tamamlayın.
Frhed Türkçe Yamasını indirmek için tıklayın.
Lütfen alıntılarda kaynak gösterin. Emeğe Saygı...
Frhed indirmek için aşağıdaki butona basın.
|